Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα;

kokkina_matia-3 Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα; Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα; kokkina matia 3Κόκκινο μάτι είναι ένας μη ειδικός όρος για να περιγράψουμε ένα μάτι ερεθισμένο με διαστολή στα αγγεία του επιπεφυκότα (ο διαφανής υμένας που καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού που ονομάζεται σκληρός).

Είναι όμως τα κόκκινα μάτια μία φυσιολογική αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα η κρύβουν κάτι σοβαρότερο;

kokkina_matia-4 Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα; Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα; kokkina matia 4Οι αιτίες του κόκκινου ματιού είναι ποικίλες με συχνότερες την κόπωση, την ξηροφθαλμία, το ξένο σώμα και την επιπεφυκίτιδα.

Στα πιο σπάνια αίτια συμπεριλαμβάνονται η κερατίτιδα, η ιριδοκυκλίτιδα, η υποεπιπεφυκιτική αιμορραγία, το οξύ γλαύκωμα και η χρήση φαρμάκων (π.χ.κάνναβις).

Η κόπωση των ματιών είτε επειδή χρησιμοποιούμε για πολλή ώρα τον υπολογιστή η επειδή δεν χρησιμοποιούμε γυαλιά τα οποία έχουμε ανάγκη, οδηγεί σε διαστολή των αγγείων του επιπεφυκότα με επακόλουθο κοκκίνισμα του ματιού.

Η ξηροφθαλμία λόγω της διαταραχής ποσοτικής και ποιοτικής της δακρυικής στιβάδας οδηγεί σε γρήγορο στέγνωμα των ματιών, ιδιαίτερα σε άσχημες περιβαντολογικές συνθήκες(αέρας, aircondition) και επακόλουθη ερυθρή χροιά των ματιών.

Ξένο σώμα μπορεί να ερεθίσει το μάτι προκαλώντας ερυθρότητα. Οι φακοί επαφής θεωρούνται και αυτοί ξένο σώμα για το μάτι και η χρήση τους χωρίς φειδώ αποτελεί συχνή αιτία κόκκινων ματιών.

kokkina_matia-5 Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα; Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα; kokkina matia 5Στις παραπάνω περιπτώσεις η χρήση τεχνητών δακρύων θεωρείται αρκετή.

Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται αγγειοσυσπαστικά κολλύρια(Oculosan, Septobore) τα οποία βοηθούν το μάτι να ”ασπρίσει” όμως χρειάζεται προσοχή γιατί η χρόνια χρήση τους προκαλεί εξάρτιση.

Η επιπεφυκίτιδα είναι μία φλεγμονή του επιπεφυκότα. Δυνατόν να είναι λοιμώδης όταν η αιτία που την προκαλεί είναι κάποιος μικροοργανισμός (βακτήριο, ιός, μύκητας η παράσιτο) ή αλλεργική όταν οφείλεται σε αντίδραση σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα που ερεθίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα η σε τοπικά ερεθίσματα όπως μακιγιάζ, κολλύριο, αλοιφή η φακό επαφής.

kokkina_matia-6 Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα; Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα; kokkina matia 6Αντιμετωπίζεται ανάλογα της αιτιολογίας της , τοπικά με κολλύρια και αλοιφές αντιβιοτικά,αντιιικά,αντιαλλεργικά και μικτά(αντιβιοτικό + κορτιζόνη).

Οταν η επιπεφυκίτις είναι βαρύτερης μορφής πιθανόν να συμμετέχει και ο κερατοειδής (κερατοεπιπεφυκίτις)

 ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ:

  1. kokkina_matia-7 Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα; Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα; kokkina matia 7Μείωση της οπτικής οξύτητος. Η μείωση της όρασης δεν συνοδεύει μια απλή επιπεφυκίτιδα, αν δεν υπάρχει συμμετοχή του κερατοειδούς (κερατίτις, έλκος κερατοειδούς). Πιθανόν να υπάρχει επίσης ιριδοκυκλίτις (φλεγμονή του προσθίου ημιμορίου του ματιού) η οξύ γλαύκωμα (αιφνίδια υψηλή αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης).
  2. Οφθαλμικός πόνος. Η επιπεφυκίτις μπορεί να παρουσιάσει μια ήπια ενόχληση η αίσθηση ”γδαρσίματος” η ξένου σώματος ποτέ όμως έντονο πόνο. Ο πόνος συνοδεύει την κερατίτιδα, την ιριδοκυκλίτιδα και το οξύ γλαύκωμα.
  3. Φωτοφοβία.Η έντονη ευαισθησία στο φώς οδηγεί την σκέψη μας στον παθολογικό κερατοειδή και στην ιριδοκυκλίτιδα.
Thomas BaliakosΓιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα;