Εκτιμάται ότι περισσότεροι απο 175 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από καταπόνηση των ματιών (eye strain). Σχεδόν 60 εκατομμύρια παιδιά συνδέονται με το Internet κάθε μέρα είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι.
Εαν εσείς η το παιδί σας ξοδεύετε περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας πιθανόν να παρουσιάζετε κάποιο απο τα κάτωθι συμπτώματα του Computer Vision Syndrome (C.V.S.)
- Κεφαλαλγία
- Απώλεια εστίασης
- ‘Κάψιμο” και αίσθημα βάρους στα μάτια
- Θολή όραση
- Πόνος στους ώμους και στα μάτια
Το Computer Vision Syndrome προκαλείται από τα μάτια μας και τον εγκέφαλό μας που αντιδρούν διαφορετικά στους χαρακτήρες της οθόνης απο τους τυπωμένους χαρακτήρες.
Επτά τρόποι να ελαττώσουμε την καταπόνηση των ματιών που προκαλείται από την εργασία μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας.
1. Μία πλήρης οφθαλμολογική εξέταση
Είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη η και την θεραπεία προβλημάτων όρασης.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών πρέπει να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο μια φορά πριν την έναρξη της εργασίας τους και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο.
2. Κατάλληλος φωτισμός.
Υπάρχουν καταστάσεις στο χώρο εργασίας η και στο σπίτι μας που προκαλούν καταπόνηση των ματιών μας όπως η αντηλιά στους τοίχους και λείες επιφάνειες, οι αντανακλάσεις στην οθόνη του υπολογιστή, καθως και έντονο φως που εισέρχεται στο δωμάτιο από έξω αλλά και ο έντονος φωτισμός μέσα στο δωμάτιο. Ελαττώστε το έντονο εξωτερικό φως χρησιμοποιώντας τις περσίδες η τις κουρτίνες. Ο φωτισμός του δωματίου πρέπει να συνδυάζεται με την φωτεινότητα της οθόνης και να είναι διάχυτος.
Χρησιμοποιείστε λιγότερους η χαμηλότερης έντασης λαμπτήρες. Φωτιστικά φθορισμού σε μορφή σωλήνα και σε χαμηλό ύψος φαίνεται να είναι τα πιο ακατάλληλα και θα πρέπει να αποφεύγονται. Το να δουλεύουμε πάλι σε σκοτεινό δωμάτιο μπροστά από μια οθόνη είναι δυσλειτουργικό και πολύ κουραστικό για τα μάτια μας.
Προσοχή όμως, η αντίθεση ανάμεσα στο φόντο και στους χαρακτήρες της οθόνης πρέπει να είναι υψηλή.
3. Συχνά διαλείμματα
Κάθε μια ώρα εργασίας μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σας πρέπει να συνοδεύεται από ένα δεκάλεπτο διάλειμμα.
4. Μακρινή εστίαση
Μετά από 10-15 λεπτά προσήλωσης στην οθόνη σας, εστιάστε σε ένα μακρινό αντικείμενο για 5-10 δευτερόλεπτα.
5. Ενστάλαξη τεχνητών δακρύων
Σύμφωνα με μελέτες , μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ο ρυθμός βλεφαρισμού μας(το πόσο δηλαδή συχνά ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας) ελαττώνεται 5 φορές σε σχέση με την ανάγνωση ενός εντύπου.
Τα δάκρυα που επαλείφουν τον κερατοειδή μας εξατμίζονται γρήγορα και σε συνδυασμό με το ξηρό περιβάλλον στο εσωτερικό κτιρίων(θέρμανση, κλιματισμός) προκαλεί έντονη ξηροφθαλμία και κόπωση.
Ρωτήστε τον γιατρό σας για την ενστάλαξη τεχνητών δακρύων (ιδιαίτερα αν φοράτε φακούς επαφής) τα οποία μπορούν να σας ανακουφίσουν στη διάρκεια της ημέρας.
6. Σωστή θέση οθόνης
Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 50 εκατοστών από τα μάτια σας, ευθεία μπροστά και όχι λοξά αριστερά η δεξιά και το επάνω μέρος της οθόνης να βρίσκεται στο ύψος των ματιών μας.
Με αυτό το τρόπο τα μάτια μας εστιάζοντας στην οθόνη έχουν μία θέση ελαφρώς χαμηλωμένη η οποία επιτρέπει την άνετη σύγκλιση στη μεσαία απόσταση.
Επιπλέον φροντίστε την κάθετη κλίση της οθόνης σας έτσι ώστε να εμποδίζει τις αντανακλάσεις. Εαν πρέπει συγχρόνως με την εργασία σας στον υπολογιστή να διαβάζετε τυπωμένο κείμενο φροντίστε να το τοποθετήσετε όσο είναι δυνατόν κοντά στην οθόνη σας (σε αναλόγιο).
7. Εργονομία επίπλων
Το καθισμά σας πρέπει να είναι στο κατάλληλο ύψος έτσι ώστε ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη να είναι κάθετα χωρίς ο αυχένας σας να κάμπτεται προς τα εμπρός η τα πίσω. Το γραφείο να έχει αρκετό βάθος για σωστή τοποθέτηση της οθόνης και το ύψος του γραφείου να σας επιτρέπει να ακουμπάτε τους αγκώνες σας με τρόπο τέτοιο ώστε οι βραχίονες να σχηματίζουν 90 μοίρες με το σώμα σας.