Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από εμάς φιλοξενούμε επάνω στην επιδερμίδα του προσώπου μας μικροσκοπικά παράσιτα. Ονομάζονται Demodex, ζουν μέσα στο θύλακα της τρίχας και τρέφονται από τα λιπαντικά έλαια που εκκρίνουν οι αδένες των τριχών.
Στον άνθρωπο ζουν και αναπαράγονται δύο είδη τέτοιων παρασίτων, το Demodex folliculorum και το Demodex brevis.
Παρασιτούν στους θυλάκους των τριχών και τους σμηγματογόνους αδένες του προσώπου καθώς και στις βλεφαρίδες και τα φρύδια.
Μπορούν να προκαλέσουν έντονη βλεφαρίτιδα και επιπεφυκίτιδα.
Χρήζουν θεραπείας και δεν εκριζώνονται εύκολα.
Το παράσιτο Demodex έχει συσχετιστεί επίσης με διαλείπουσα τριχίαση, δυσλειτουργία του μεϊβομιανού αδένα (που μπορεί να προκαλέσει χαλάζιο), φλεγμονή του επιπεφυκότα, αγγείωση του κερατοειδούς, διήθηση, επιφανειακές θολερότητες του κερατοειδούς, κνησμό των οφθαλμών, αίσθηση ξένου σώματος, πτώση των βλεφαρίδων κλπ.
Πολλοί ασθενείς που παραπονιούνται για βλεφαρίτιδα ακόμα και για επιπεφυκίτιδα, δεν βρίσκουν ανακούφιση με την συνήθη αγωγή με κολλύρια και αλοιφές.
Μιας και το αίτιο, πολλές φορές, είναι το παράσιτο Demodex, χρειάζεται ειδική θεραπεία για την αντιμετώπιση του αφού δεν πρόκειται για μικρόβιο ή ιό.
Βλεφαρίδες με κυλινδρική πιτυρίδα είναι παθογνωμονικό στοιχείο για οφθαλμική προσβολή από demodex .
Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο κάθε εβδομάδα και ολοκληρώνεται σε περίπου 3-5 συνεδρίες