Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλαπλές μεταβολές συμβαίνουν στο σώμα μας και το μάτι μας δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΥMΕΡΟ ΤΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η συχνή μεταβολή του επιπέδου της προγεστερόνης και η κατακράτηση υγρών επηρεάζει το πάχος και την καμπυλότητα του κερατοειδούς με αποτέλεσμα να αλλάζει η διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού.
Συνήθως οι μεταβολές αυτές είναι παροδικές και αναστρέψιμες λίγους μήνες μετά τον τοκετό. Αν λοιπόν αισθανόμαστε οτι τα γυαλιά μας δεν μας ικανοποιούν όπως παλιότερα, είναι πιο φρόνιμο να μην τα αλλάξουμε την περίοδο της εγκυμοσύνης που όλα είναι ρευστά στον οργανισμό μας.
ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
Η μικρή αύξηση του πάχους του κερατοειδούς σε συνδυασμό με τη μεταβολή της ποιότητας των δακρύων έχει σαν αποτέλεσμα τα μάτια της εγκύου να γίνονται πιο ξηρά και ευαίσθητα.
Η ξηροφθαλμία αυτή μειώνει την ανοχή των φακών επαφής έτσι ώστε είναι δυνατόν να χρειαστεί η έγκυος να μειώσει το χρονικό διάστημα που φοράει φακούς επαφής.
ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΑ ΠΙΕΣΗ
Η ενδοφθάλμια πίεση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνεται και συχνά αυτή η μείωση επιμένει αρκετούς μήνες μετά.
Αυτή τη μεταβολή μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε σε εγκύους που πάσχουν απο γλαύκωμα ώστε να μειώσουμε η και να σταματήσουμε προσωρινά τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν, πράγμα επιθυμητό κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της κύησης που η χρήση των φαρμάκων δεν είναι επιθυμητή.
ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Πολλές φορές στις εγκύους παρατηρείται αυξημένη χρώση του δέρματος γύρω απο τα μάτια,σημείο που οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ορμονών όπως η προγεστερόνη και υποχωρεί σταδιακά και με αργό ρυθμό μετά τον τοκετό.
ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ
Εάν η έγκυος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη είναι δυνατόν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να παρουσιάσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια η να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα.
Αυτός είναι ο λόγος που οι επισκέψεις στον οφθαλμίατρο πρέπει να είναι πιο συχνές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ
Διαταραχές δυνατόν να έχουμε και στο οπτικό πεδίο της εγκύου.Μπορεί να παρατηρηθεί αμφικροταφικό σκότωμα, συγκεντρική στένωση η διεύρυνση της τηφλής κηλίδος.
Πιθανός μηχανισμός που οδηγεί σε αυτές τις διαταραχές είναι αλλαγές στον αδένα της υπόφυσης οι οποίες επηρεάζουν το οπτικό χίασμα.
Αυτές οι μεταβολές συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές από την έγκυο και υποχωρούν μετά τον τοκετό. Οταν οι διαταραχές αυτές γίνουν συμπτωματικές τότε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.
ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Εάν έχετε κάποιο απο τα κάτωθι συμπτώματα ενημερώστε το γιατρό σας
- διπλωπία
- θολή όραση
- ευαισθησία στο φώς
- προσωρινή απώλεια όρασης
- αιφνίδια ”μυγάκια” και “αστραπές” στο οπτκό πεδίο
- οίδημα στα βλέφαρα
Πιθανόν να υπάρχει υψηλή αρτηριακή πίεση (προεκλαμψία) που δημιουργεί αυτά τα συμπτώματα.
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΥΩΠΙΑ
Παλαιότερα υπήρχε προβληματισμός για πιθανή πρόκληση ρωγμής και αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς μετά από φυσιολογικό τοκετό σε γυναίκες με υψηλή μυωπία.
Πρόσφατη μελέτη σε γυναίκες με μυωπία από 4,5 έως 15 διοπτρίες και προυπάρχουσα παθολογία αμφιβληστροειδούς λόγω μυωπίας (Lattice, παλαιά ρωγμή) έδειξε ότι μετά από φυσιολογικό τοκετό δεν υπήρξε κανένα επιβλαβές αποτέλεσμα στον αμφιβληστροειδή.