Ο Κερατόκωνος είναι μια εξελικτική πάθηση, που ξεκινάει συνήθως στην εφηβεία και σταματά στην ηλικία των 35-40 ετών. Συνήθως δεν έχει σχέση με την κληρονομικότητα, εκτός σπανίων περιπτώσεων. Τα αρχικά συπμτώματα της πάθησης είναι η εμφάνιση Αστιγματισμού και η συχνή αλλαγή των γυαλιών. Όσο εξελίσεται η πάθηση, τόσο πιο δύσκολα επιτυγχάνεται καλή όραση με γυαλιά. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται ειδικοί κερατοκωνικοί φακοί επαφής για την βελτίωση της όρασης.
Η εξελικτική πορεία του Κερατόκωνου δεν είναι η ίδια σε όλους τους ασθενείς. Χειρότερη περίπτωση θεωρείται όταν ο Κερατόκωνος εξελίσεται με γοργούς ρυθμούς και δεν είναι δυνατή η απόκτηση καλής όρασης ακόμη και με φακούς επαφής. Στις περιπτώσεις αυτές η πλειονότητα των ασθενών θα χρειασθεί Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.
Κατά την άποψη μας, κάθε ασθενής που παρουσιάζει Κερατόκωνο και εφόσον διαπιστωθεί οτι αυτός εξελίσσεται, θα πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να υποβληθεί σε Cross Linking, ούτως ώστε να σταματήσει την εξέλιξη του. Το μεγάλο κέρδος σε αυτές τις περιπτώσεις εiναι, οτι μειώνονται σημαντικά οι μελλοντικές πιθανότητες για Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.
Cross Linking
Το Cross – Linking είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση του Κερατόκωνου. Με την τεχνική αυτή σταθεροποιείται ο Κερατόκωνος στό στάδιο που βρίσκεται κατα την περίοδο της επέμβασης. Η αναστολή της εξέλιξης του Κερατόκωνου μειώνει σημαντικά τις μελλοντικές πιθανότητες για Μεταμόσχευση Κερατοειδούς. Οι πλέον κατάλληλοι ασθενείς για την εφαρμογή της μεθόδου θεωρούνται αυτοί που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της παθήσεως και είναι μικρότεροι των 40 ετών.
Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, διαρκεί 1 ώρα στο κάθε μάτι και γίνεται με τοπική αναισθησία σταγόνων. Τα μετεγχειρητικά προβλήματα ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα, πολύ σπάνια μπορεί να μολυνθεί το χειρουργικό τραύμα. Οι προφυλάξεις και η αποχή απο κάθε είδους δραστηριότητα δεν διαρκεί πάνω απο 3-4 μέρες. Η μέθοδος έχει ξεπεράσει το πειραματικό στάδιο και εφαρμόζεται πλέον σε παγκόσμια κλίμακα με πολύ καλά αποτελέσματα.